Yargıtay, AKP hakkında inceleme başlattı

Haber Giriş : 18 Kasım 2005 07:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Erdoğan'ın ?Türban için söz hakkı AİHM'nin değil, din ulemasının' sözleri Yargıtay'ı harekete geçirdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok, hem AİHM eleştirileri için hem de belediyelerin içki yasağı kararları nedeniyle AKP hakkında inceleme başlattı.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, Hürriyet'in araştırma konusu yaptığı AKP'li belediyelerin içki yasağı ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, ?Türban konusunda söz hakkı AİHM'nin değil, din ulemasınındır' şeklindeki sözlerini inceleme konusu yaptı. Siyasi partileri denetlemekle görevli Başsavcılık, Erdoğan'ın üniversitelerdeki türban yasağı ile ilgili diğer açıklamalarının yanı sıra, TBMM Başkanı Bülent Arınç, AKP yöneticileri ve AKP'li milletvekillerinin, AİHM'nin Leyla Şahin'in türban davasını reddinin ardından getirdikleri tüm eleştiri ve tepkilerini de değerlendirmeye aldı.

HABERLER İZLENDİ

Hürriyet'in gündeme getirdiği içki yasağı konusundaki haberler de Yargıtay tarafından günü gününe izlendi. Bir yetkili, Başsavcılıkça bir soruşturmaya karar verilmesi halinde; İstanbul ve Ankara'daki AKP'li belediyeler başta olmak üzere içki yasağı konusunda belediye organlarınca verilen tüm kararlar getirtilip inceleme konusu yapılacağını, içkiyi yasaklama gerekçelerinin sorulacağını belirtti. Bu incelemeler sonrasında gerekli görülürse AKP hakkında, Siyasi Partiler Yasası hükümleri ışığında, ihtardan kapatmaya varabilecek yelpazedeki işlemlerin yapılması yoluna gidilebilecek.

DUYARLILIK GEREKLİ

Hürriyet'e konuşan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, şunları söyledi:

?AİHM'nin türban davasında aldığı kararla ilgili olarak siyasi parti mensuplarının görüşleri ve açıklamalarını görevimiz gereği izlemekteyiz. Değerlendirme yapılırken, eleştiri yöneltilirken, hukuk dışına çıkılmamalı. Hele anayasal sistem, çağdaş ve uygar yaşam, demokratik Cumhuriyetimizin laik devlet ve hukuk yapısıyla çağdaş değerler hedef alınmamalı, tam tersine bu sistem ve değerler güçlendirilmelidir. Sorumlu mevkiinde olanların çok daha duyarlı ve dikkatli olmaları, yüklendikleri görevin gereğidir.

DEMOKRASİYİ KORUMA

Demokrasinin kendisini savunma ve koruma hakkının mevcut olduğu tartışmasız kabul edilmektedir. Anayasamız ve kanunlarımızda koruma imkan ve araçları ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Tehlike ve saldırı merkezlerine göre hukuk kuralları vardır. Elbette kesinleşmiş mahkeme kararları eleştirilebilir, bu bağlamda yerilebilir, övülebilir de. Demokrasi özgür düşünce ve özgür tartışma ortamını sağlayan yegane sistemdir. Demokratik toplumda hem hak, hem de görev olarak ortaya çıkan eleştiri, kırıcı, sarsıcı ve rahatsız edici boyuta da ulaşabilir, yeter ki sağlam temele oturtulsun, iyi niyet taşısın, haklı ve yapıcı olsun.'

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber